Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzyby kwaszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielonki 2 kg
sól 4-5 dag
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
cebula 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: grzyby kwaszone

Grzyby dokładnie oczyścic i opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut, odcedzić. Przełozyć do słoików, kapeluszami do góry, posypać solą, przyprawami, oraz pokrajaną w plastry cebulą. Na wierzchu posypujemy solą. Grzyby przykryć gazą, zakręcić słój i przenieść w chłodne miejsce. Przez okres kilku dni grzyby wydzielą tyle soku, że je pokryje w całości. Podczas przechowywania może się pokazać na wierzchu pleśń, w tym przypadku, ściągamy ją, zmieniamy gażę i myjemy zakrętkę i zakręcamy ja z powrotem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 17.03.2011 19:53
super
Jolanta_P-S 17.02.2011 20:17
a jadłaś panierowane, smażone zielonki w zalewie octowej ? pycha
Henryka2 17.02.2011 17:25
Nigdy nie próbowałam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak