Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 20 dag
cukier puder 3/4 szkl
śmietana 4 lyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3 szkl
galaretka owocowa 1 szt
wiórka kokosowe 3 lyzki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cynamon 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i budyniem

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotować brytfannę, rozwałkować ciasto,włożyć do brytfanny, posypać bułką tartą. Jabłka obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cynamonem, wyłożyć na ciasto. Z mleka ugotować budyń, gorącym zalać jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zalać galaretką i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.07.2013 07:49
smaczne ciasto, proszę o kawałeczek
IlonaAlbertos 17.07.2013 18:41
Smakowite ciacho.
mirosława4 17.06.2013 22:04
zapewne było smaczne :)
Kas2 07.04.2012 01:20
uwielbiam to ciasto. jabłka i budyń idealnie do siebie pasują
Iwona51
Iwona51 03.09.2011 10:54
smaczne
Wafelek2601 04.08.2011 09:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak