Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 12 dkg
masło 6 dkg
jaja 4 sztuki
truskawki 30 dkg
woda 1 szklanka
tłuszcz do posmarowania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z truskawkami

Gotujemy wodę z masłem i do wrzątku wsypujemy mąkę. Odstawiamy z ognia i szybko mieszamy. Gdy powstanie gęsta masa, podgrzewamy i mieszamy jeszcze kilka minut. Gdy ciasto będzie lśniące i przejrzyste zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka i ubijamy. Na wysmarowaną blachę układamy porcję ciasta łyżką w odległości około 4cm.
Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika gdy ciasto powiększy swoją objętość i lekko się zarumieni wyciągamy na deskę i gdy ostygnie kroimy poziomo na pół .
Uzupełnić truskawkami .
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 30.11.2011 14:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak