Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofrowy torcik truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt
cukier 10 dag
woda 3 łyżki
cukier waniliowy 1 torebka
mąka pszenna 7 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
truskawki 15 dag
śmietana kremówka 300 ml
zagęszczacz do śmietany 1 torebka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
perełki lub posypka cukrowa
kolorowe pastylki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Gofrowy torcik truskawkowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z wodą cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę, ostrożnie wymieszać. Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka. Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem zagęszczacza. Gofry smarować śmietaną, posypać pokrojonymi truskawkami i układać jeden na drugim, tak by powstał wysoki torcik. Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać na wierzch obrysowując kontur serduszka. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować dowolnymi drobnymi słodyczami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak