Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura z jeżyn i moreli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 1 kg
jeżyny 1 kg
cytryny 2 szt.
cukier 1,8 kg
laska cynamonu 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura z jeżyn i moreli

Jeżyny przebierz, opłucz, osącz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, obierz. Skórki drobno pokrój, a z miąższu wyciśnij sok. Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki.
Do garnka wlej sok cytrynowy. Dodaj skórki z cytryny, cynamon oraz pestki z moreli. Wlej 600 ml wody. Poczekaj, aż woda zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez godzinę. Po tym czasie wywar przecedź przez gęste sitko.
Jeżyny oraz morele włóż do garnka. Zalej przygotowanym wywarem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Dosyp cukier i mieszaj, by całkowicie się rozpuścił. Następnie smaż konfiturę, aż stanie się gęsta. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 09.03.2012 15:46
pycha
Mariusz17 04.01.2012 21:36
super
Dorota59 17.02.2011 10:02
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak