gulasz wieprzowy

gulasz wieprzowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól, pieprz, czerowna papryka

  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

.Mięso umyć, pokroić w kostkę (ok 2cmx2cm). Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż całkowicie wyparuje woda (wtedy dodać pokrojoną kostkę cebulę). Gdy mięso się przyrumieni dodać pokrojoną w ok 2-3 cm paseczki paprykę i podlać wodą. Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Dusić ok 20 min (aż papryka i mięso będą całkowicie miękkie).Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką. 3 łyżki mąki podsmażyć na patelni (bez tłuszczu) aż mąka delikatnie się zrumieni (uważać by się nie spaliła). Ostudzić ją, rozmieszać w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wlać na wrzący gulasz. Wymieszać dokładnie by nie powstały grudki. Uwaga ilość mąki zależy od ilości wody, obowiązuje tu zasada na oko, czasem trzeba dać jej więcej (zależy też od mąki). Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat