Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz wieprzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 1 szt
śmietana 2 łyżki
sól, pieprz, czerowna papryka
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz wieprzowy

.Mięso umyć, pokroić w kostkę (ok 2cmx2cm). Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż całkowicie wyparuje woda (wtedy dodać pokrojoną kostkę cebulę). Gdy mięso się przyrumieni dodać pokrojoną w ok 2-3 cm paseczki paprykę i podlać wodą. Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Dusić ok 20 min (aż papryka i mięso będą całkowicie miękkie).Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką. 3 łyżki mąki podsmażyć na patelni (bez tłuszczu) aż mąka delikatnie się zrumieni (uważać by się nie spaliła). Ostudzić ją, rozmieszać w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wlać na wrzący gulasz. Wymieszać dokładnie by nie powstały grudki. Uwaga ilość mąki zależy od ilości wody, obowiązuje tu zasada na oko, czasem trzeba dać jej więcej (zależy też od mąki). Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak