Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki meksykańskie na pikantnie z ciasta kukurydzianego

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/3 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
woda gazowana 2 szklanki
jajko 2 szt.
mięso drobiowe mielone 1/2 kg
przecier pomidorowy 1 karton
kukurydza 1 puszka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ząbki czosnku 2 szt.
żółty ser 10 dag
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki meksykańskie na pikantnie z ciasta kukurydzianego

Przygotuj ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksuj na gładko z wodą i obiema mąkami. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, aby spęczniało.
Kukurydzę osącz. Ser zetrzyj na grubej tarce. Obrane dymkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając usmaż na szklisto. Dołóż mięso. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim. Smaż na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Następnie wlej przecier pomidorowy. Duś ok. 15 minut. Pod koniec wsyp kukurydzę.
Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta, rozprowadzaj na patelni. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Nałóż porcje farszu, zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp serem. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 02.04.2012 12:47
pycha
hastalavista 30.03.2011 17:07
rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak