Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślinka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 szczypta
galaretki żółta 1 szt
masło 1 kostka
jaja 4 szt
ser śmietankowy 2 kg
cukier wanilinowy 1 opak
cukier do białek 1/2 szklanki
galaretka czerwona 1 szt.
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślinka

Jajka sparzyć. Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę.Gdy chcemy uzyskać niski biszkopt wkładamy go do zimnego piekarnika, natomiast gdy biszkopt ma być większy ok 3-4 cm wkładany do nagrzanego.Pieczemy ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.
Masło, cukier,żółtka utrzeć, na pulchną masę, dodawać ser i dokładnie utrzeć. Dodawać galaretkę żółtą rozpuszczoną w 1 szklance wody i wylać na bizkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dokłądnie ubić. NAstępnie dodawać gęstniejącą czerowną galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wylać na masę serową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 14.02.2012 14:42
dziwna nazwa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak