Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gryczane mieszki z farszem słodko-kwaśnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka gryczna 2/3 szklanki
jajko 2 szt.
woda 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
mięso mielone 1/2 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ząbek czosnku 1 szt.
natka pietruszki
Szczypiorek cienki
sól
olej
ananas z puszki 1 puszka
sos słodko-kwaśny 1/2 (ze słoika)

Przepis i sposób przygotowania na: gryczane mieszki z farszem słodko-kwaśnym

Przygotuj ciasto naleśnikowe: jajka zmiksuj na gładko razem z wodą, mlekiem i obiema mąkami. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, by mąka spęczniała. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta, równomiernie rozprowadzaj i smaż na rumiano z obu stron. Gotowe naleśniki trzymaj w cieple.
Ananasy osącz, potnij na kawałki. Umyte dymki i czosnek posiekaj, zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dołóż mięso. Przypraw solą i pieprzem oraz papryką. Smaż około 10 minut.
Do mięsa dodaj ananasy i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj. Naleśniki posmaruj farszem, posyp posiekaną natką. Uformuj mieszki i zwiąż szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 17.06.2011 22:26
Doskonałe jako danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak