Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodny pudding owocowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 25 dag
maliny świeże 25 dag
porzeczki czarne 25 dag
porzeczki czerwone 25 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 20 dag
śmietana kremówka 100 ml
melisa 2 gałązki
chleb czerstwy 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: chłodny pudding owocowy

owoce odszypułkuj, opłucz, osusz na sicie. Odłóż 10 dag, resztę włóż do rondla, dodaj cukier i cukier waniliowy, wlej 100 ml wody, zagotuj. Wyjmij owoce, osącz, syrop zachowaj.
Chleb pokrój w cieniutkie plasterki, odetnij skórkę. Każdy kawałeczek zamocz w syropie. Kromkami chleba wyłóż spód i boki sześciu natłuszczonych filiżanek (o pojemności 200 ml), tak, żeby zachodziły na siebie. Włóż do nich zagotowane, wystudzone owoce. przykryj owoce resztą chleba, a następnie przezroczystą folią, lekko przyciśnij. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnie wybij pudding z foremek na talerzyki. Udekoruj melisą i rozetką bitej śmietany oraz pozostawionymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 18.06.2011 12:14
pyszny deser
Krystyna32 11.03.2011 06:43
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak