Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort lodowy z masą białkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle tortowe 200 gr
białko 4 szt
lody waniliowe około 3/4 l
cukier puder 1 szkl
likier cytrynowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort lodowy z masą białkową

Na samym początku trzeba przygotować syrop: 6 łyżeczek cukru pudru wymieszać z 2 łyzkami wody, a następnie z likierem. Wafle podzielić na 3 części(pierwszy o wymiarach okolo 15x20 cm, a dwa następne- 7x20 cm). Przygotowane wafle nasączyć syropem. Lody wyłożyć na największy bok a dwa pozostałe ułożyć pionowo (muszą utworzyć boki)i lekko docisnąć. Przygotowany tort wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny(albo na całą noc). Przed wyjęciem tortu białka ubić na sztywną pianę wraz z około 5 łyżkami cukru pudru, a na sam koniec resztę cukru- delikatnie ubijając. Tort wyjąć z zamrażalnika i wierzch przykryć masą białkową. Przygotowany tort wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 5 minut(aż białka jajek lekko się zrumienią). Od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak