Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miętowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opak
jaja 4 szt
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
kremówka 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
delicje 2 paczki
polewa czekoladowa
landrynki 1 miętowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miętowe

Ciasto: Margarynę rozstapiamy, dodajemy cukier i kakao. Dodajemy 5 łyżek wody. mieszamy, studzimy. Wbijamy 4 żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Białka ubijamy, Dodajemy do ciasta. Wlewamy na blaszkę, Pieczemy 25 min. Przekrawamy na 2 placki.
Masa: Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Studzimy. Kremówkę ubijamy, Dolewamy syrop z landrynek i żelatynę.
Układamy warstwami, placek połowa masy, delicje, połowa masy i drugi placek. Polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 15.02.2013 23:04
dla mnie nowość ...
patusia 23.05.2011 00:12
Ale bym sobie zjadła takie ciasto, pycha, mniam :P
misia53 16.02.2011 19:32
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/64371/mietusek.html
Babciagramolka 16.02.2011 19:11
Mietowe ciasto - ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak