kluski na parze

kluski na parze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • mleko

    1 szkl
  • jaja

    2 szt
  • masło stopione

    3 łyzki
  • sól, cukier

  • drożdże

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Podawać na gorąco z sosem jagodowym lub innym owocowym, stopionym masłem i cynamonem albo z pieczenią i sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ronald88

12.08.2011 14:22
super pomysł! pycha !

treonina

29.07.2011 00:56
pamiętam, że takie podawali w przedszkolu :-) oj jak to już było dawno... kupne nigdy nie były już takie smaczne

Anna133

04.07.2011 14:27
zrobiłam rewelacja :)

Anna133

25.06.2011 12:11
kurczę muszę zrobić bo lubimy ale nieiwem czy sie udadzą

aacaac

14.04.2011 07:00
ciekawe

iknkirke

06.04.2011 11:39
pycha

Chani

05.09.2010 10:03
Wyglądają bardzo smakowicie - takie robiła moja babcia :>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat