Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka budyniowa kukurydziana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 5 szt
mleko 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka budyniowa kukurydziana

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dolać mleko i olej( albo stopioną margarynę). Wymieszać mąkę z budyniami ( bez cukru- ja wykorzystałam taki o wadze 40g), proszkiem i sodą i dosypać do żółtek. Miksować aż składniki się połączą. Z białek z odrobina soli ubić sztywna pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, żeby nie opadła, bo ciasto musi zachować puszystość. Piec około 50 minut w temperaturze- 170/180 stopni. Bardzo smaczna babka bezglutenowa- mało słodka więc kto lubi może polać czekoladą albo lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela9 18.09.2013 20:21
Zapewne pyszna :)
smakoszek 23.03.2013 22:05
rwewelacyjna baba
Pietruszka 17.10.2012 11:24
pyszna babka
gosia1988 07.10.2012 14:34
świetna babka
Ewelina38 23.08.2011 18:52
cudna jest ta babeczka, tak pięknie wyrosła.....
Babciagramolka 05.05.2011 18:35
Ale fajnie wyglada
MAR3STA 25.02.2011 19:18
świetne ciasto wyszło z mąki kukurydzianej;)
aguus 17.02.2011 10:21
zgadzam się - bardzo smacznie wygląda
Emilia22 16.02.2011 15:24
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak