Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z brokułami pod chrzanowym beszamelem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brokul swiezy 1
cytryna 1
mąki pszennej 3 łyżki
chrzanu 2 łyżki
masła 3 łyżki
mleko zimne 2,5 szklanki
oliwy 2 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
łosoś 6 dzwonków

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z brokułami pod chrzanowym beszamelem

Dzwonki łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Posypać solą, czarnym mielonym pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie przelać zimną wodą.

Przygotować beszamel z dodatkiem chrzanu: w rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniło. Dodać mleko, sól, czarny mielony pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu (cały czas mieszając), aż powstanie gęsty sos. Na samym końcu wymieszać z chrzanem.

Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Ułożyć dzwonki łososia, a na nich brokuły. Zalać beszamelem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, zapiekać około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 23.05.2012 22:17
aż chciało by się zjeść...
Misiek1 23.02.2011 08:29
super pomysł!
aguus 19.02.2011 13:33
uwielbiam łososia, a jeszcze w takim wydaniu... To musi smakować wyśmienicie:)
Nina7 18.02.2011 08:39
Na pewno smakuje wyśmienicie:)
MAR3STA 16.02.2011 18:58
świetny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak