Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem agrestowy z miętą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

agrest 40 dag
wino białe 100 ml
mięta posiekana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
cukier żelujący 50 dag
winogrona białe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: dżem agrestowy z miętą

Agrest przebierz, oczyść, opłucz i dokładnie osącz. Owoce rozgnieć widelcem, a jeszcze lepiej grubo zmiel w maszynce do mięsa. Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Każde winogrono przetnij wzdłuż na pół, widelcem usuń pestki. Agrest przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj winogrona, zwykły cukier i wino.
Do owoców wsyp cukier żelujący, wymieszaj. Zagotuj, ew. usuń pianę z powierzchni. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 3 minuty (stale mieszając). Dżem zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną miętą.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Mocno zakręć. Słoiki postaw do góry dnem i trzymaj tak do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak