Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowy suflet

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele z puszki 75 dag
jajko 4 szt
cukier 12,5 dag
cukier waniliowy 1 łyzka
mąka 15 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder
tłuszcz do formy
sos waniliowy
żółtko jajek 2-3 szt
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko lub słodka śmietanka 1/4 l

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy suflet

morele wyjąc z puszki ,osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać połówki moreli.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.Przykryć nią morele, starannie wyrównać.Piekarnik nagrzać do temp.220C wstawić suflet i piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę ,dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietankę ,cały czas mieszać aby sos się nie zwarzył.Naczynie z sosem wstawić do drugiego- z gorąca wodą,ubijać dalej na parze.gdy zgęstnieje,dodać cukier waniliowy.Schłodzić.Suflet wyjąć z piekarnika,posypać cukrem pudrem.Podawać ciepły polany sosem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 10.10.2011 15:17
wow!
Natalia40 30.06.2011 19:23
super
dorotka0000025 08.06.2011 12:49
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak