Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
cukier puder 1/2 szklanki
żółtka jaj 2 szt
śmietana 200 g
mąka 600 g
ocet 1 łyżeczka
margaryna (do masy) 1 szt
zółtko do masy 1 szt
alkohol 1 łyżka
czekolada mleczna 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki

Wszystkie składniki zagnieść. Uformować małe kuleczki i włożyć do rozgrzanej i lekko wysmarowane olejem formy(patelni). Przycisnąć formę i smażyć na kuchence z jednej i z drugiej strony na lekko złoty kolor. Zimne połówki orzechów, napełnić masą.

Masa:np. gotowy krem typu Karpatka.
Masa czekoladowa:Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i czekoladą mleczną, na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę alkoholu np. rum,wódka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 12.01.2014 11:09
musze w końcu kupić sobie foremki do orzeszków
Andysz 06.06.2012 06:56
uwielbiam je!!!!!!;D
Izabela/bella81 31.08.2011 09:23
super
traktorek 30.11.2010 09:50
trochę zabawy ale warto
katarzyna124 23.11.2010 10:59
Wspomnienie mojego dzieciństwa i imprez szkolnych.Mama koleżanki zawsze takie robiła:) Przepyszne są!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak