Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z budyniem czekoladowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 200 gr
cukier 1/2 szklanki
drożdże 40 g
mleko 1/3 szklanki
budyń czekoladowy 2 szt
mleko na budyń 1/2 l
masło 100 gr
cukier do budyniu 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z budyniem czekoladowym

Drożdże rozrobić w mleku. Z mąki , margaryny, cukru , jajka i żółtka zagnieść ciasto jak na kruche. Na końcu wlać drożdże z mlekiem i mocno wyrobić- ciasto jest raczej twarde. Odłożyć ciasto na 3 godziny do lodówki. Podzielić potem na dwie części. Jedna wyłożyć wysmarowany spód blachy a drugą zakryć masę budyniową. Masę przygotować z połowy mleka zapsianego na opakowaniach- ugotować bardzo gęsty budyń z dodatkiem cukru, kakao i mąki kartoflanej. Jak zacznie gęstnieć dodać masło. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe wlewać na pierwszą warstwę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180- 190 stopni. Ciasto wychodzi mało słodkie i takie półkruche- moje ulubione......jak ktoś woli słodsze może zrobić polewę albo lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 02.09.2013 09:55
pysznie wygląda
Pietruszka 31.10.2012 18:55
pyszny
MAR3STA 16.02.2011 15:48
smaczne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak