Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek lotaryński z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąki pszennej 16 dag
masła 10 dag
żółtko jajek 1 szt.
soli ¼ łyżeczki
wędzonego boczku 15 dag
cebuli 1 szt.
pieczarek 7 szt.
śmietany 18% 200 ml
jajek 4 szt.
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
tymianek do smaku
parmezan 20 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński z pieczarkami

Przygotować ciasto: w misce zagnieść mąkę pszenną, masło, żółtko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone dno oraz brzegi formy do tarty. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut. Wyjąć z piecyka, przestudzić.

Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek pokrojony w kostkę, lekko podpiec. Dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz umyte, osuszone i pokrojone w półplastry pieczarki. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Całość lekko zrumienić. W szklanym naczyniu ubić jajka. Dodać śmietanę, połowę startego parmezanu, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, gałkę muszkatołową i odrobinę tymianku. Wymieszać.

Podpieczone i ostudzone ciasto posypać pozostałym parmezanem. Na warstwę sera wyłożyć boczek podsmażony z cebulą i pieczarkami. Całość zalać masą jajeczno-serową. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 01.12.2012 18:25
Ja robię trochę inaczej i też jest smaczny
Fiffi 02.11.2012 23:33
pyszności
aguus 15.02.2011 14:59
Ciekawie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak