Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz pomidorowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 60 dag
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
cząber 1 łyżeczka
papryka czerwona 2 sztuki
pieczarki 15 dag
ziemniaki 4
smalec 2 łyżki
cebula 2
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
woda 300 ml
kostka rosołowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz pomidorowy

Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę słodką, podkręcamy ogień, wrzucamy mięso (wcześniej marynowane wg przepisu \"Marynata ostra do mięsa wieprzowego II\") i pieczarki pokrojone w kawałki. Rumienimy mięso, nieustannie mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, całość zalewamy wodą – ilość wody powinna być taka, aby woda przykryła mięso, wrzucamy kostkę, pomidory pokrojone z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Mieszamy i dusimy kolejne 30 minut. Na koniec dodajemy kluski csipetke (przepis \"Kluski csipetke\") oraz cząber i gotujemy do ugotowania klusek – ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 05.03.2013 08:35
mniam mniam pyszne
ewelinapac 21.02.2013 23:14
smakowite
ALAGOR 28.10.2012 18:33
ciekawostka ;)
BernadettaP 25.11.2011 08:16
pycha :)
Grażyna13 16.06.2011 15:22
To by mi smakowało !
Izabela/bella81 24.03.2011 00:31
coś fajnego
Monika193
Monika193 19.02.2011 09:06
Twój bogracz wygląda przepysznie!
Katarzyna/kate1980 18.02.2011 14:57
super przepis
Jolanta_P-S 17.02.2011 20:44
Na Węgrzech Bogracz (węg. bogrács) – rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana;)
Emilia22 17.02.2011 15:24
aż mi się jeść zachciało :))
pacpaw 16.02.2011 23:03
no właśnie to bardziej zupa czy gulasz? a robiona było bardziej przyziemnie - w garnku :o)
Jolanta_P-S 16.02.2011 21:48
a gotowałeś tą zupę gulaszową w kociołku?;)
matii6 16.02.2011 20:08
pycha
jolajka 15.02.2011 14:36
lubimy takie bograczki i do tego kluseczki z przepisu wcześniejszego, super obiad :)
aginaa 15.02.2011 11:56
fajne
Dorota59 15.02.2011 10:35
to coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak