Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w melonie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 szt
pędy bambusa 1 szklanka
marchew 2 szt
pieczarki 8 szt
imbir starty 2 łyżeczki
melona cantalupa 4 szt
wino ryżowe 2-3 łyżki
sos sojowy ciemny 1 łyżka
dymka ze szczypiorem 2 szt
rosół drobiowy 1 litr
boczek wędzony 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w melonie

Warzywa i boczek tniemy w słupki, dymkę siekamy. Wrzucamy wszystko do rondla i razem z kurczakiem gotujemy w rosole do miękkości. Z melona ścinamy wierzch i zachowujemy, bo to będzie przykrycie. Z melonów usuwamy miąższ i pestki, zostawiając ok 1,5-2 cm miąższu od skórki. Połowę miąższu zjeść ze smakiem resztę zostawić. Rosół doprawić sosem, imbirem i winem. Do każdego owocu włożyć pokrojoną na plastry pierś, dodać warzywa z rosołu posypać dymką i obłożyć resztą melona. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wlać rosół do melonów i zamknąć wieczkiem melonowym. Wieczko przytrzymać na miejscu np wykałaczkami. Pieczemy 30 min. Podajemy z porcjami ryżu w miseczkach. Jeden melon na dwie osoby, każda osoba musi mieć swoją łyżkę i pałeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 05.03.2013 08:36
mniam mniam ...
daria899 11.05.2011 18:28
pyszny
Aniunia773 23.02.2011 12:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak