Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
spirytus 1 łyżka
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
olej 1,5 l
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie faworki

Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i już nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie bagatelizujmy tej czynności - faworki będą bardziej kruche. Im dokładniej \"utłuczemy\" ciasto tym lepiej. Następnie odkładamy naszą kulę na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce i przykrywamy ją czystą ściereczką aby nie wyschła nadmiernie. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12-15 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długości 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z jego końców, tak aby powstał zawijas. Przygotowane surowe faworki trzymamy pod ściereczką (nie oprószajmy ich zbytnio mąką bo będzie zostawać w tłuszczu i się przypalać podczas smażenie).
Smażenie faworków:
W głębokim naczyniu rozgrzewamy silnie tyle tłuszczu aby ciastka swobodnie w nim mogły pływać. Polecam rozgrzać tłuszcz na dużym ogniu i tuż przed wrzuceniem faworków przykręcić gaz do jednej trzeciej - dzięki temu tłuszcz będzie maksymalnie gorący a ciasta nie spalimy. Jest to o tyle ważne, że im tłuszcz jest bardziej gorący tym mniej nim nasiąka ciasto i jest później smaczniejsze.
Faworki smażymy aż się ładnie zezłocą (2-3 minuty powinny wystarczyć), przekręcając je w środku smażenie. Po czym, wyjmujemy i odsączamy na kawałku papierowego ręcznika.
Gdy wystygną posypujemy przez drobne sitko cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 05.03.2013 08:37
mniam mniam...
Agiatis 04.07.2011 13:10
smaczne:)
Tahitha 15.02.2011 15:28
Zjadłabym żeby ktoś zrobił :) heheheh
Agnieszka_B 15.02.2011 10:57
też muszę zrobić faworków - pychota:)
ewasylwia 15.02.2011 10:16
jakie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak