Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pachnący czosnkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 500 gr
drożdże 50 gr
woda 500 ml
sól 2 łyżeczki
cukier 1 szczypta
słonecznik łuskany 1/4 szklanki
płatki owsiane 1/2 szklanki
pestki dyni 1/4 szklanki
siemię lniane 1/4 szklanki
ząbek czosnku 4 szt
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pachnący czosnkiem

Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśniety czosnek. Mąke mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut az zrumieni sie ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiek1 15.02.2011 07:23
jak ładnie wypieczony:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak