Chleb pachnący czosnkiem

Chleb pachnący czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    500 gr
  • drożdże

    50 gr
  • woda

    500 ml
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • słonecznik łuskany

    1/4 szklanki
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • pestki dyni

    1/4 szklanki
  • siemię lniane

    1/4 szklanki
  • ząbek czosnku

    4 szt
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśniety czosnek. Mąke mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut az zrumieni sie ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiek1

15.02.2011 07:23
jak ładnie wypieczony:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat