Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa marchwi i pomarańczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 1 kg
cebula biała 1 szt.
pomarańcze 5 szt.
masło 1 łyżka
wywar warzywny 1 l
sól

Przepis i sposób przygotowania na: zupa marchwi i pomarańczy

Marchewkę umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną łyżkę masła, chwilę zeszklij. Dodaj marchewkę, smaż 10 minut, ciągle mieszając. Zalej wywarem warzywnym i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Zupę zdejmij z ognia, odstaw, żeby nieco przestygła i zmiksuj ją na gładki krem.
Jedną pomarańczę obierz jak jabłko, zdejmując z niej skórkę spiralnie. Skórkę sparz we wrzątku. Z obranej pomarańczy ostrym nożem zdejmij białe podskórze, a miąższ pokrój na ósemki.
Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do zupy razem ze sparzoną skórką. Gotuj chwilę i dopraw solą, pieprzem i imbirem. Skórkę wyjmij, a zupę rozlej do miseczek. Dekoruj cząstkami pomarańczy i serwuj na gorąco lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak