Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryn4 20 dag
mąka 2 szklanki
żółtko jajek 4
śmietana 3 łyżki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
żółtko jajek 3
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszkowiec

Ciasto zagnieść jak na kruche, dodać mąkę. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować do 2 blach. Posmarować je dżemem śliwkowym. Ubić pianę z 7-u białek z 1 szklanką cukru i posmarować na dżem. Na wierzch posypać orzechami włoskimi trochę rozdrobnić( 2 paczki). Piec 30- 40 minut.

Masa budyniowa

Zagotować 1szklankę mleka, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki cukru. Ubić mikserem 1 szklankęmleka, 3 żółtka, 1/2 szklankimąki pszennej i wlać na gotujące się mleko, mieszjąc aż do zagęstnieni. Po wystudzeniu dodać 1/2 kostki masła, 1/2 kubka masła roślinnego, zmiksować. Wykładamy na jeden placek, a drugi na wierzch orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.07.2012 08:36
smaczny
iwona332 19.09.2010 00:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak