Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z ryżem i oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
marchew 4 szt
ryż 1 szkl
czarne oliwki 10 szt
bulion drobiowy 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z ryżem i oliwkami

Udka podsmażyć na oliwie z posiekana cebulą i czosnkiem, przyprawiając przyprawą do kurczaka. Marchewki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na kawałki, połączyć z oliwkami. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia. Mięso przykryć warstwą startej marchewki, zasypać ryżem, całość zalać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż zmięknie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 13.07.2011 21:14
lubię dania z oliwkami
Roman5 05.03.2011 11:30
ciekawe
accee 14.02.2011 22:14
Smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak