Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z fasolą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 10 dag
olej 1/2 szkl.
jajko 4 szt.
sól
fasola Jaś 50 dag
ziemniaki 1 kg
cebula 3 szt.
pieprz
olej
masło
woda 250 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fasolą

Fasolę dzień wcześniej namoczyć,ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.Ziemniaki dokładnie umyć,ugotować w mundurkach,wystudzić,obrać.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Ziemniaki i odcedzoną na sicie fasolę przepuścić przez maszynkę,dodać usmażoną cebulkę,jajko,doprawić solą i pieprzem.Zrobić ciasto:do kubka wbić 2 żółtka i 1 jajko,wlać olej,dobrze wymieszać.Do drugiego naczynia wrzucić margarynę,wlać gorącą wodę,szczyptę soli,mieszać do rozpuszczenia tłuszczu.Mąkę wsypać do miski,wlać składniki z kubków.Wyrobić ciasto,przykryć i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto wałkować porcjami,wycinać szklanką kółka,nałożyć farsz,zlepić.Gotować w osolonym wrzątku.Przestudzone pierogi smażyć na masełku.U mnie podaje do nich sos grzybowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 10.06.2011 18:21
pyszne
Joanna83 21.05.2011 23:43
pomysł na te pierogi nie jest mój.Robiła je moja babcia,później moja mama i teraz robię je ja lecz tylko raz w roku.Na Wigilię.Wszyscy je uwielbiamy i z niecierpliwością czekamy na ten wieczór.Mogłabym robić je częściej,ale to już nie to samo...:)
Justyna Jussstiii 21.05.2011 11:14
pycha
bami 18.04.2011 14:59
Oooo! Z fasolą jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam pierogi! Brawo za pomysł :)
Łukasz22
Łukasz22 18.02.2011 12:21
Będę musiał spróbować ciekawy przepis i pewnie pyszny
Emilia22 14.02.2011 15:31
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak