Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa borowikowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borowików 25-30 dag
masła 30 g
cebula 1 szt
wywar jarzynowy 1,5 l
sól
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa borowikowa

Grzyby dobrze umyć i oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojone grzyby i dobrze poddusić. Do wywaru dodać pieprz, ziele angielskie
, listek laurowy, a także grzyby podduszone z cebulką. Wszystko razem zagotować, dosolić do smaku, zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami zupy i wlać do borowikowej.

Podawać posypaną cienko pokrojoną natką pietruszki z kromkami chleba lub małymi kostkami grzanek z pszennego
chleba, podsmażonego wcześniej na małej ilości oleju.

Tak przygotowaną zupę można uzupełnić dodając przed grzybami pokrojone w kostkę ziemniaki, czy przez dołożenie do talerza ugotowanego osobno makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak