Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 g
mąka pszenna biała 160 g
sól 1 łyżeczka
masło 50 g
woda 1/2 szklanki
szpinak 200 g
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
jajko 2
mleko szklanka
oregano 1 łyżeczka
ser feta 200 g
oliwki czarne 80 g
pomidory koktajlowe (czerwone) 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche ze szpinakiem

Mąkę razową, mąkę białą, sól , masło oraz wodę zmiksować i zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Szpinak grubo posiekać i podsmażyć kilka minut na patelni na oliwie. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Foremki o średnicy 8 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wylepić ciastem. Podpiec spody na środkowym poziomie piekarnika 7 minut. Nałożyć nadzienie szpinakowe na ciasto w foremkach. Posypać pokruszonym serem feta oraz obłożyć oliwkami i pomidorkami. Na koniec zalać masą jajeczną (jajkami roztrzepanymi z mlekiem) Piec około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawać z zieloną sałatą.
Przepis można zmodyfikować. Oregano, oliwki i pomidorki zastąpić posiekanym koperkiem oraz 200g świeżych obranych krewetek. Ciasto można wtedy przygotować tylko z białek mąki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 14.02.2011 13:35
bardzo pomysłowe danie ze szpinakiem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak