Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka zapiekana po królewsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówki 70 dag
cebuli 2 szt.
pieczarek 30 dag
boczku 4 plastry
mozzarelli 25 dag
Ramy cremefine do gotowania 2 łyżki
oliwy z oliwek 1 łyżka
sól do smaku
ananas 6 plastrów
sos chili z ananasem 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka zapiekana po królewsku

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plastry (można lekko rozbić). Przełożyć do szklanego naczynia. Przyrządzić marynatę z oliwy z oliwek, sosu chili z ananasem, soli, pieprzu ziołowego oraz przyprawy do karkówki. Zalać nią plastry mięsa. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny (co jakiś czas przemieszać, aby mięso dobrze „przeszło” przyprawami).

Plastry karkówki ułożyć na blasze. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut.

Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kostkę. Dodać do niego umyte pieczarki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Przyprawić solą oraz czarnym pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Podsmażyć razem wszystkie składniki. Dodać ramę cremefine do gotowania.

Przygotowane na patelni pieczarki z ananasem i cebulą ułożyć porcjami na plastrach karkówki. Przykryć wierzch folią aluminiową, aby całość się za bardzo nie spiekła i wstawić do piecyka na 45 minut. Kilka minut przed końcem zapiekania zdjąć folię i ułożyć na każdym kawałku karkówki po grubym plastrze mozzarelli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 03.01.2012 20:00
na pewno by mi smakowalo:)
Gosia40 14.03.2011 12:02
Myślę że może być bardzo smaczna:)
pawel6 18.02.2011 10:02
super pomysł:)
Nina7 15.02.2011 09:31
Na pewno smakuje wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak