Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kaszy mannej i budyniu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 op
budyń waniliowy 1 op
mleko 200 ml
przecier jabłkowy 250 gram
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszy mannej i budyniu

Kaszę mannę zalewamy200 ml mleka. Żółtka ucieramy z cukrem na krem i dodajemy do kaszy. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość i wlewamy do niedużej formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30-40 minut w 160 st C. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i schładzamy. Przecinamy na pół i dół nasączamy mlekiem*, smarujemy jabłkami, nakładamy druga część i też nasączamy mlekiem. Podajemy pocięte na kwadraty, na stole powinien znajdować się dzbanuszek z mlekiem, tak by każdy mógł nasączyć ciasto wg własnego upodobania.

* mleko można połączyć z kawą rozpuszczalną

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 27.06.2012 15:23
,takiego nie znam
iknbozka 12.04.2012 10:11
fajne
Gosia32
Gosia32 09.03.2011 10:08
fajne;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak