Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
kapusta biała
koncentrat pomidorowy do smaku
mąka do zagęszczenia sosu
ryż (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Mięso mielone umieścić w miseczce, dodać ryż, czerstwą bułkę namoczoną w wodzie (przed dodaniem jej do mięsa trzeba odcisnąć nadmiar wody!),jajko, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić do smaku. Wszystko ze sobą połączyć. Do garnka wlać wodę i ją posolić. Liście kapusty delikatnie odrywać od głąba i wyciąć z nich białą część. Ugotować liście kapusty. Na każdy kawałek liścia nałożyć masę z mięsa i przygotowane kawałki zawijać formująć gołąbki. Do garnka nakładam pozostałe liście kapusty(aby gołąbki nie przypaliły się do dna) i nałożyć gołąbki, następnie wlać trochę wody,aby przykryła gołąbki. Gotować, aż gołąbki będą miękkie. Przed podaniem gołąbki wyjąć z wody i do sosu dodać koncentrat pomidorowy , przyprawić do smaku i zagęścić(czyli mąke rozmieszać z wodą i taką masę wlać do sosu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 23.10.2012 19:52
Pyszne tradycyjne gołąbki.
Niunia 01.09.2011 12:12
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak