Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 2 szt
drożdże 3 dag
mleko 1/2 szkl
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać żółtka, cukier waniliowy, resztę mąki, stopione masło i odrobinę soli. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i rumienić z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 06.01.2014 01:47
smaczne racuchy
Natalia/tubisiek 14.09.2012 20:19
bardzo lubię :)
IlonaAlbertos 25.08.2012 23:18
Pychota!
Wacław 29.11.2011 08:36
smaczne !!!
Allice 09.06.2011 11:56
racuchy są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak