Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka pęczakowa z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczak 30 dag
woda 1 l
masło 10 dag
grzyby suszone 10 dag
jajko 3 szt.
cebula biała 1 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: babka pęczakowa z grzybami

Grzyby umyj, zalej dwoma szklankami zimnej wody i odstaw na 3 godziny. Następnie zagotuj je i wraz z wodą, w której się moczyły, przelej do garnka z wypłukanym i osączonym pęczakiem. Dodaj jeszcze 2 szklanki wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Wystudź. Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na sklarowanym maśle. Grzyby i 1/2 kaszy zmiel, wymieszaj z resztą kaszy, roztrzep z jajkami, dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Następnie przełóż do nasmarowanej masłem dużej (lub dwóch mniejszych) formy do pieczenia, napełniając ją najwyżej do 2/3 wysokości. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę wyjąć z formy i podawać z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak