Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z wątróbką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
masło 5 dkg
sól do smaku
wątróbka drobiowa 15 dkg
oliwa 3 łyżki
jajko 1 szt.
pieczarki 20 dkg
bułka 10 dkg
mleko 0,33 szklanki
koniak 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z wątróbką

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Wątróbki umyć i posiekać i smażyć oprószone sola i pieprzem około 5 minut na oliwie razem z pieczarkami. Pod koniec smażenia wlać koniak. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jajko, bułkę i starannie wymieszać. Umytego kurczaka nadziać farszem i spiąć lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać roztopionym masłem i piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu zostawić kurczaka na 10 minut w wygaszonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak