Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \"Pleśniak\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
margaryna 1 kostka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 15 g
powidła śliwkowe 1 szkl.
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"Pleśniak\"

Margarynę rozpuścić, ostudzić. Mąkę, proszek, żółtka i 1/3 szklanki cukru, margarynę wymieszać. Podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao, wymieszać dokładnie. Z część wyłożyć na dnie blachy. Na nią wyłożyć powidła. Białą i kakaową część włozyć do zamrażalnika aż będzie twarde. Ciemną masę zetrzeć na tarce wprost na powidła. Białka z 4 jajek ubić ze szczypta soli i 2/3 szklanki cukru na sztywną masę, wyłozyc na ciemnym cieście. Pozostałe ciasto zetrzeć i przykryć białko. Piec 25 minut w temp. 180 stopni- termoobieg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 20.03.2012 11:15
superowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak