Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki fasolowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
cukier 1/2 szklanki
oliwa 1/2 szklanki
jajko 5 szt.
mleko 1/2 l
sól
fasola Jaś 30 dag
suchy mak 1 łyżka
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: bułki fasolowe

Farsz: Fasolę zalej wodą, odstaw na noc. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 2 godziny). Fasolę odcedź, wsyp do miski. Ucieraj, dodając suchy mak, szczyptę soli i cukier puder do smaku (masa fasolowa powinna być lekko słodka). Masę wsyp na stolnicę, lekko posól. Na środku zrób dołek, wkrusz drożdże. Posyp je łyżką cukru, wlej 2-3 łyżki letniego mleka, zamieszaj. Zaczekaj 10-15 minut. Dodaj resztę cukru, mleka, wlej oliwę, wbij 4 jajka, zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Szklanką wykrój krążki. Na środku każdego ułóż 1-2 łyżeczki farszu. Zlep, formując bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Pozostałe jajko roztrzep, posmaruj bułki. Piecz 10-15 minut w temp. 180-190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 16.12.2011 12:41
zupełnie cos nowego
marta1371 10.06.2011 14:24
Muszę to wypróbować,gdyż przepis jest ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak