Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marmoladki jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 1/2 kg
cukier puder
jabłka 2 1/2 kg obrane

Przepis i sposób przygotowania na: marmoladki jabłkowe

Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne, zawinąć w czystą lnianą ściereczkę, związać. Włożyć jabłka do garnka, na wierchu położyć gniazda w ściereczce, skropić odrobiną wody, zagotować pod przykryciem, na sporym ogniu, zdjąć pokrywkę i dalej gotować, mieszając. Gdy owoce puszczą sok, zabrać ściereczkę, dobrze odcisnąć, masę jabłkową wymieszać. Wsypać 1 kg cukru, mieszając i gotując na małym ogniu, gdy masa zacznie odstawać od ścianek garnka, wsypać resztę cukru, gotować, aż zgęstnieje. wlać do płaskiej blachy, odstawić w chłodne miejsce, gdy masa zastygnie, pokroić w kwadraty i obtoczyć w cukrze pudrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 27.02.2011 14:07
slodkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak