Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka zapiekane z serem według Agi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 15 dkg
sól 3/4 łyżeczki
pomidory 1/2 kg
pieprz szczypta
czosnek 2 ząbki
mozzarella 30 dkg
parmezan starty 4 łyżki
masło 1 łyżka
oregano 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka zapiekane z serem według Agi

Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez maszynke.Mąkę i sól dodajemy do ziemniaków.Odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.Pomidory parzymy,obieramy ze skórki i usuwamy pestki,dusimy 20 minut do uzyskania gęstego sosu.Przyprawiamy oregano,rozgniecionym czosnkiem,solą i pieprzem.Z ziemniaczanego ciasta formujemy wałek o śr.3 cm i kroimy go na kawałki 2 cm,każdy lekko spłaszczamy i odstawiamy na 10 minut.Kopytka gotujemy w posolonej wodzie na średnim ogniu.W wysmarowanej maslem formie układamy warstwami kopytka i plasterki sera,poszczególne warstwy polewamy sosem pomidorowym.Posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 19.07.2012 21:18
pomysłowe danie
irenka 26.02.2012 15:58
super
calliope 02.12.2011 10:13
rewelacja :)
m1monika 15.11.2011 10:30
super
m1monika 15.11.2011 10:30
super
Ania67 25.09.2011 08:54
świetny pomysł
tomek18 08.09.2011 12:49
super
Justyna Jussstiii 22.05.2011 08:58
pychotka
Dorota59 24.03.2011 12:39
takich nie robiłam-mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak