Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane piure ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mleko 1 szklanka
śmietana 3 łyżki
jajko 2 szt
masło 3 łyżki
koper świeży
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane piure ziemniaczane

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Później przecisnąć przez praskę i wymieszać z 1 łyżką masła. Mleko zagotować i wlewać do ziemniaków. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Później zalać je śmietaną roztrzepaną z jajkiem i całość zapiekać w piekarniku aż wszystko się zarumieni. Po upieczeniu zalać łyżką roztopionego mleka i posypać posiekanym koperkiem.
Najlepiej smakuje z mięsem drobiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.11.2011 20:24
Robię podobne, jest smaczne.
Zoso 15.10.2011 19:32
super dodatek do obiadu
bursztynek 15.05.2011 23:42
uwielbiam takie ziemniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak