Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus dyniowo jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2 kg
jabłka 2 kg
cynamon 2 łyżeczki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mus dyniowo jabłkowy

Dynia podana w składnikach jest już obrana i wydrążona. Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią. Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut. Uwaga: taki mus świetnie nadaje się na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 23.02.2011 20:55
pyszny!!!
Mysiunia 15.02.2011 15:39
rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak