galaretki drobiowe

galaretki drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś kurczaka

    40 dag
  • marchewka

    2 szt
  • kawałek selera

  • sól, pieprz

  • pół strąka papryki

  • sok z cytryny

  • kukurydza

    1 puszka
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na plastry, marchewki i seler obrać. Mięso i warzywa włożyć do ¾ l. zimnej wody, zagotować. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, posolić i ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Aby wywar był klarowny należy z białka i octu ubić sztywną pianę, przełożyć do chłodnego wywaru i ponownie podgrzać. Mętny wywar zetnie się razem z białkiem i wypłynie na powierzchnię. Następnie przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Wsypać żelatynę, podgrzewać aż się rozpuści, przyprawić. Do miseczek włożyć kawałki mięsa i warzyw. Zalać wystudzoną galaretą, wstawić do lodówki, by stężała. Można udekorować pomidorem i małymi wiązkami szczypiorku. Porcje galarety układać na liściu sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

17.05.2011 19:43
smaczne

berys18

24.03.2011 07:40
smakowite

berys18

24.03.2011 07:40
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat