Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ravioli ze szpinakiem, pieczarkami i grzybami Shiitake podane z sosem pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
oliwa 1,5 łyżeczki
szpinak mrożony 20 dag
pieczarki 20 dag
sól do smaku
cebula 2 sztuka
czosnek 1 ząbek
żółtko jajek 1 sztuka
sos teriyaki kilka kropel
śmietana 100 ml
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ravioli ze szpinakiem, pieczarkami i grzybami Shiitake podane z sosem pieczarkowym

Pieczarki oczyszczamy. Połowę z nich drobniutko siekamy, drugą połowę kroimy w plasterki. Czosnek wraz z jedną cebulą drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i grzyby Shiitake i podduszamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i całość podsmażamy przez kilka minut, pod koniec dodajemy żółtko i odrobinę sosu Teriyaki i dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki podduszamy na oliwie wraz z druga drobno posiekaną cebulką. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość dusimy przez 2- 3 minuty.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka( ravioli mogą nam się wówczas rozklejać). Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak.
Tak przygotowane ravioli podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 12.05.2013 12:56
muszę mkiedyś zrobić
IKrakowianka 26.02.2013 00:20
czasochłonne ale pyszne
Katarzyna/kate1980 25.04.2012 22:51
superowe
Barbara33 06.03.2012 08:35
super wyglada
Margo1 25.09.2011 13:12
super nazwa
Ewa104 17.08.2011 23:04
Nietuzinkowe połączenie.Fajny pomysł.
Iwusia 07.03.2011 22:48
Ooo... nazwa zachęca, tak samo jak zdjęcie :)
accee 19.02.2011 22:43
NAJS
aginaa 12.02.2011 09:58
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak