Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orzechowiec w syropie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 15 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 15 łyżek
cukier 15 łyżek
jajko 15 szt.
koniak 1 kieliszek
orzechy do dekoracji
cukier na syrop 3/4 kg
laska cynamonu 1 szt.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: orzechowiec w syropie

Orzechy zmiel. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z 15 łyżek cukru. Dodaj orzechy, tartą bułkę,mielony cynamon i koniak, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piecz 50 minut w temp. 170 stopni. Syrop: Do rondelka wlej 3 szklanki wody, dodaj goździki, 3/4 kg cukru i laskę cynamonu, mieszając gotuj 5 minut na małym ogniu. Laskę cynamonu wyjmij. Gorące ciasto polewaj powoli syropem, by jak najwięcej go wchłonęło. Odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 07.05.2012 22:03
pyszny
Grażyna13 18.11.2011 19:02
Pyszne ciasto :)
agata1722
agata1722 07.05.2011 18:49
przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak