Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

auszpik jajeczny z ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 12 plastrów
wywar mięsny 400 ml
sherry 25 ml
ocet winny 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
trybula 1 wiązka
jajko ugotowane na twardo 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: auszpik jajeczny z ziołami

Do rondelka wlej ok. 200 ml zimnej wody. Włóż żelatynę i poczekaj 10 minut, aż nasiąknie. Do garnka wlej wywar mięsny, dolej pozostałą wodę, sherry, ocet. Dopraw białym pieprzem i solą. Wymieszaj, podgrzej, zdejmij z ognia. Włóż odciśnięte plastry żelatyny i rozpuść je. Ugotowane jajka na twardo obierz, pokrój w plasterki. Dno formy wyłóż listkami trybuli. Przykryj je warstwą jajek zalać galaretą do wysokości ok. 2cm. Wstaw do lodówki do stężenia. Nałóż drugą warstwę trybuli i jajek. Zalej częścią galarety. Powtarzaj czynności, aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę ma tworzyć galareta. Odstaw do lodówki, by auszpik jajeczny dobrze stężał. Formę ze stężałym auszpikiem włóż na chwilę do gorącej wody. Auszpik wyjmij z formy, pokrój w plastry. Podawaj z białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak