Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołaczyki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 60 dag
skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka
MAK MIELONY 120 gram
masło 80 gram
miód 2 łyżki
jajko 2 szt.
rodzynki 70 gram
mąka pszenna 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżki
sól
cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 6 łyżek
olej 8 łyżek
cukier puder 150 gram
rum 6 łyżek
Biszkopty 100 pokruszone
twaróg 200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: kołaczyki z makiem

Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Wraz z łyżeczką skórki otartej z cytryny włożyć do garnka, zalać 250 ml wody. Krótko gotować, by się nie rozpadło. Odsączyć. Do wody z gotowania dodać mielony mak i pokruszone biszkopty. Zagotować. lekko schłodzić, wmieszać masło, miód, 1 jajko, rodzynki. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg półtłusty, mleko, 1 jajko i olej. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt, posmarować masą makową, rozłożyć jabłka. Zwinąć w rulon, pokroić w plastry 2 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Gorące kołaczyki posmarować glazurą ze cukru pudru i rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak