Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia zapiekana z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
przecier pomidorowy 1 szklanka
oliwa 2 lyzki
sól
czarny pieprz swiezo zmielony
DODATKOWO:
tłuszcz
dynia 40 dag
natka pietruszki 2 łyzki
papryka czerwona 1 strąk
ser żółty 5 (pikantny)
rzeżucha 1 (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia zapiekana z ryżem

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać bułką lub otrębami. Ryz ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, jeszcze gorący starannie wymieszać widelcem, aby się nie skleił po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w paseczki. Dynię utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu wymieszać z ryżem. Rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, dusić 2-3 minuty. Dodać do ryżu z dynią. Wlać przecier pomidorowy. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Potrawę włożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch. Posypać startym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-190stC, zapiekać aż ser się zrumieni. Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki i rzeżuchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak