Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony okoń na botwince

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z okonia 800 g
Liść laurowy suszony Prymat
botwinka 750 g
cebula
olej słonecznikowy 2 lyzki
gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania formy
sok z 1/2 cytryny
ser gouda 100 g
sól
pieprz
wino białe wytrawne 1/8 l

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony okoń na botwince

Filety opłukać i osuszyć ściereczką. Wino zagotować z liściem laurowym, włożyć filety i gotować pod przykryciem, na słabym ogniu 15 minut. Wyjąć rybę, wywar zachować.
Botwinkę przebrać i umyć. Cebulki obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać botwinkę, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusić pod przykryciem 10 minut. Potem botwinkę osączyć na sitku, sok zachować.
Formę wysmarować masłem. Włożyć botwinkę, a na niej filety z okonia.
Do wywaru wlać sok z botwinki i z cytryny i na silnym ogniu odparować do połowy objętości. Polać filety, posypać serem.
Rybę zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 220stC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak